Maria Åström

Maria Åström är mönsterformgivare med egen ateljé i Stockholm. Under sommarhalvåret bor och arbetar hon utanför Simrishamn. Hennes arbetsprocess är långsam och helt hantverksmässig. Efter att först ha gjort en skiss av sitt motiv gör hon sedan en målning av mönstret när hon arbetar fram en mönsterrapport.

– Jag vill veta exakt hur bladen fäster vid stjälken, och hur kronbladen förhåller sig till varandra. Men om ett så kallat naturalistiskt mönster blir alltför perfekt, så blir det tråkigt. Därför undersöker jag naturens egen imperfektionism, som den gestaltar sig i till exempel i ett maskstunget blad. Det är den lilla detaljen som tillför något intressant till mönstret.

Maria fick sin utbildning på Beckmans skola i slutet av 60-talet och arbetade först som illustratör. På 1980-talet började hon trycka tyger själv men upptäckte snart att hennes kapacitet inte räckte för efterfrågan. Ett samarbete inleddes då med Ljungbergs och Svensk Slöjd AB, och sedan början på 90-talet ingår Marias tyger i Ljungbergs kollektion.

Marias mönster är tidlösa, och för många av oss är de som kära gamla vänner. 

Här kan du se alla mönster av Maria Åström.